Na današnji dan rođen je Lučano Pavaroti: Sve tajne poznatog tenora

Tenor koji je bio poznat kao veliki šoumen pomogao je popularizaciji opera u cijelom svijetu.

 Rođen je 12. oktobra 1935. godine u jednom predgrađu grada Modene na sjeveru Italije. Lučano Pavaroti rođen je kao sin pekara i amaterske pjevačice u malom dvosobnom stanu a 1943. Drugi svjetki rat primorao je porodicu da se iseli u jednu iznajmljenu sobu van grada. Pavaroti je želio da bude fudbalska zvijezda ali je često slušao očeve albume sa izvođenjima popularnih tenora tog vremena kao što su bili Bjoerling, Titi Skipa i njegov omiljeni Đuzepe Di Stefano.

Kada mu je bilo devet godina počeo je da pjeva sa svojim ocem u malom, lokalnom , crkvenom horu. On je takođe učio pjevanje sa svojom prijateljicom iz djetinjstva Mirelom Freni koja je kasnije kao sopran postala zvijezda. Sa 20 . godina putovao je sa horom iz svog rodnog grada na međunarodno muzičko takmičenje u Vels i osvojili su prvo mjesto.

Lučano Pavaroti debitovao je u opera – teatru Ređo Emilija 1961. kao Rodolfo u operi La Boem. Prvo pojavljivanje na međunarodnoj operskoj sceni ostvario je u Londonu u “Rojal Opera Haus”. Pavaroti je zatim postao izuzetno poularna međunarodno poznata operska zvijezda i stekao je veliki broj poštovalaca zahvaljujući svojim albumima i televezijskim nastupima koji su fascinirali publiku.

Pavaroti je odustao od karijere nastavnika da bi posvetio svoj život pjevanju. Nakon uspješnog međunarodnog debija u Londonu učestvovao je u velikoj turneji Skale 1963 -1964. U Americi je započeo legendarnu saradnju sa Džoan Saterlandom, sopranom iz Australije i njih dvoje su doživjeli ogroman uspjeh u londonskom Kovent Gardenu i njujorškoj Metropliten Operi sa izuzetnom produkcijom Donicetijeve omiljene opera Kći puka. Pavarotijev glas i izvođenje bili su snažni i u stilu tradicionalnih italijanskih tenora.

Ženio se dva puta, a narod je najviše interesovalo šta žene privlači kod njega, da li ljepota ili novac. Pavaroti je imao četiri ćerke, tri iz prvog braka sa Aduom i jednu iz drugog braka sa Nikoletom Mantovani, njegovom nekadašnjom asistentkinjom. Zanimljiva činjenica jeste i ta što je njegova druga žena bila mlađa čak 35. godina od njega.

Nikoleta Mantovani je studirala prirodne nauke u rodnoj Bolonji, kada je odlučila da nađe honorarni posao tokom praznika. Aplicirala je za posao u Međunarodnom konjičkom takmičenju, gdje je prvi put srela Pavarotija, strasnog jahača. To je bilo 1993 – njoj je bilo 23, a njemu 58 godina.

Ona je jednom prilikom ispričala za Kurir kako je došlo do njihove veze.

 “Prvo sam odbila da ga pratim na svjetskoj turneji. Onda me zamolio da ga makar ispratim na aerodromu. Kada sam stigla, nisam mogla da odolim, a da ne krenem s njim. Rekoh, otići ću na dvije ili tri nedjelje, što naravno nije bilo tako, jer smo se zaljubili”, prisjeća se Nikoleta.

Nikoleta mu je rodila blizance ali je sin nažalost preminuo na rođenju.

Lučano je bio veliki humanista, a mnogi nisu znali za to. Naime, za vrijeme rata u Bosni Pavaroti i Bono sakupljali su humanitarnu pomoć. Sarađivao je i sa pokojnom princezom Dajanom, a 2005. uručena mu je nagrada Crvenog krsta za humanitarni rad.

Dok se pripremao za svoju oproštajnu turneju u 40 gradova u julu 200.7, Pavaroti je bio podvrgnut hitnoj operaciji u jednoj bolnici u Njujorku gdje mu je odstranjen tumor pankreasa. Još dvije nedjelje u avgustu 2007. proveo je na liječenju u bolnici u svom rodnom gradu Modeni, a otpušten je iz bolnice i poslat na kućno liječenje dvije nedjelje prije smrti. Pavaroti je preminuo u Modeni 6. septembra 2007 . u 72. godini.

Njegov posljednji veliki nastup bilo je je izvođenje arije “Nessun Dorma” na otvaranju Zimskih Olimpijskih igara u Torinu 2006. godine.

Ostao je upamćen po nevjerovatnom talentu i harizmi koju je imao. Njegova unuka je krenula stopama svoga djede i oduševila cio svijet sa samo 11. godina – Marija Kračun. Kada je čujemo kako pjeva čuvenu temu “Caruso”, koju je proslavio upravo njen djeda, možemo samo da zaključimo da u malenoj djevojčici zapravo živi i nastaje novi Lučano Pavaroti.

BY: CdM / Glossy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *