Sedam premijera na sceni cetinjskog teatra

U sklopu ovogodišnjeg izdanja MIT festivala biće izvedeno 10 predstava teatarskih kuća iz regiona i priređena tri koncerta, saopšteno je iz cetinjskog teatra.

Gostovanjima predstava “Leptir” i “Dokle pogled seže” u Ljubljani, Budimpeštu i Sarajevu i otvaranjem festivala “MIT” u septembru počinje nova sezona Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala biće izvedeno 10 predstava teatarskih kuća iz regiona i priređena tri koncerta.

“Festival ćemo otvoriti premijerom komada ‘Noć’ Aleksandra Radunovića u režiji makedonskog reditelja Andreja Cvetanovskog, nakon čega slijede komadi koji su obilježili godinu za nama u regionu ‘Trudna priča’ Teatra Komedija iz Skoplja u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović, ‘Gogoland’ Andraša Urbana, u produkciji Narodnog pozorišta Sombor, ‘Jesenja sonata’ Jagoša Markovića, koprodukcija Ateljea 212 i Budva Grad teatra. Slijede ‘Velika bilježnica’ Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Edvina Liverića i dva komada pozorišta iz Sarajeva ‘Kokoš’ Selme Spahić i ‘What Is Europe’ Andraša Urbana. Iz Narodnog teatra iz Bitolja na MIT stižu dvije predstave ‘Ladalo’, u režiji Blagoja Micevskog i ‘Otelo’, u režiji Diega de Bree, dok će evropski teatar biti zastupljen kroz predstavu italijansko-belgijske koprodukcije ‘Antigona’, u režiji Sandra Mabelinija”, stoji u saopštenju.

U sklopu muzičkog dijela festivala publika će biti u prilici da prisustvuje koncertu priznatog violiniste Stefana Milenkovića, koji će nastupiti sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskom upravom Grigorija Kraska, potom koncertu crnogorskog dua koji čine Darko Nikčević i Srđan Bulatović i nastupu makedonskog umjetnika Vlatka Stefanovskog.

Nova pozorišna sezona Kraljevskog pozorišta nastavlja se premijerom Gogoljeve “Ženidbe” u režiji Egona Savina, u koprodukciji sa Crnogorskim narodnim pozorištem. Slijedi premijera komada “Sin”, u režiji crnogorskog reditelja Mirka Radonjića, a po tekstu Mirjane Medojević. Kraj godine obilježiće rad evropske trupe Fura dels Baus, koja će zaokružiti prošlogodišnju priču o crnogorskoj princezi Jeleni Savojskoj.

U drugom dijelu sezone publiku očekuju premijera novog komada priznatog mađarskog reditelja Arpada Šilinga, kao i premijera predstave radnog naziva “Tri sestre, Čehov, danas” reditelja Blagoja Micevskog.

Predstave Kraljevskog pozorišta biće igrane i tokom ljeta na festivalima u Crnoj Gori, a u Baru će premijerno biti izveden komad “Orkanski visovi”, koprodukcija sa Barskim ljetopisom.

BY: Dnevne Novine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *