Na današnji dan 1962. umro je Artur Holi Kompton

Artur Holi Kompton (engl. Arthur Holly Compton; Vuster, 10. septembar 1892Berkli, 15. mart 1962) bio je američki fizičar koji je dobio Nobelovu nagradu za fiziku za pronalazak Komptonovog efekta 1922. godine. Komptonov efekat je promena talasne dužine visokoenergijskog elektromagnetnog zračenja prilikom rasejanja sa elektrona. Otkriće Komptonovog efekta je potvrdilo da elektromagnetno zračenje ima i talasne i čestične osobine (talasno-čestični dualizam), što je jedno od osnovnih načela kvantne teorije.

Biografija

Kompton je rođen u Vusteru, Ohajo, obrazovao se na Vuster koledžu i Univerzitetu Prinston, predavao je na univerzitetu u Minesoti a 2 godine je bio istraživački radnik društva Vestinghaus. Godine 1923. postaje profesor fizike na univerzitetu u Čikagu. Dok je bio na Univerzitetu u Čikagu, upravljao je laboratorijom u kojoj je izvršena prva nuklearna lančana reakcija (Enriko Fermi1942.). Sudelovao je na izradi atomske bombe. 1945. – 1953. rektor je univerziteta u Vašingtonu a od 1954. je radio kao profesor filozofije.

Istraživanja

Kompton se bavio proučavanjem rengenskog zračenja, kao i proučavanjem kosmičkog zračenja. 1941. godine u poziciji vođe strogo tajnog projekta pokušavao je da računski odredi smeštanje urana u grafit za razvijanje lančane reakcije. Pored toga je učestvovao u konstrukciji prvog reaktora i u projektu atomske bombe

Stav prema atomskoj bombi

Kompton je bio ubeđen da SAD mora da načini sve da bi sprečila da se atomska bomba ne nađe u rukama totalitarnih režima. Godine 1946. „Moralni značaj atomske bombe” (the Moral Meaning of the Atomic Bomb) napisao je preporuke kako da se obezbedi mir u svetu. Po njemu vazdušne snage koje su snabdevene atomskim bombama treba da se razmeste svugde po svetu i to brzo jer će monopol amerike na atomsko naoružanje kratko trajati. Smatrao je da je dužnost SAD da održava određenu svetsku politiku mira.

BY: Wikipedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *